Novosti
Objavio/la: ETNOFILm , 25.04.2017.

Istarski filmski dan, 27.4. na ETNOFILm festivalu

U suradnji s Istarskom kulturnog agencijom i Istarskom filmskom komisijom, ETNOFILm prvi dan posvećuje projekcijama filmova lokalnih autora te uratcima snimljenima na području Istre. Običaji, vjerovanja, krajolik, momenti prošlosti,  dio su četiri priče koje donosimo prvog dana Festivala.

U četvrtak, 27. travnja 2017. godine, program počinje u 17:00 sati filmom Dragan Hunt, u režiji Alesandre Tatić i Eluned Zoe Aiano, produkciji Etnografskog muzeja Istre. Film istražuje sukobe prirode i industrije, tradicije i moderniteta, kroz fokus na glavu obitelji Marković, Dragana: rudara danju, lovca na zmajeve noću.

U 18:30 premijerno prikazujemo film Kontraband Viviane Brkarić. Priča je to o „kontrabandu” – krijumčarenju – koju donose kazivači od kojih se neki osobno prisjećaju vremena u kojem je lokalno stanovništvo vidjelo priliku za preživljavanje švercanjem robe iz bescarinske zone u Kvarnerskoj provinciji

Nakon službenog otvaranja Festivala u 19:30, prikazat ćemo još dva filma. Prvo kratki dokumentarni film Od Kršana do Peroja, autora Igora Bezinovića. Film je nadahnut „Istarskim bordelom muza” Drage Orlića, veselim štivom izniklim iz narodnih korijena.  Nakon njega prikazit ćemo Je letrika ubila štrige? Cristiana Crissa Kolacia i Viviane Brkarić. Riječ o dokumentarno-igranoj formi u kojoj kazivači iz svih dijelova Istre na autentičnom jeziku vode gledatelja u svijet mašte, u jednu manje poznatu, mističnu stranu poluotoka.

Pozivamo vas na sudjelovanje u diskusijama s gostujućim autorima nakon projekcija njihovih filmova.

Copyright 2017.

Izrada web stranica: Netlex