Novosti
Objavio/la: Maja Ogrizović, 29.04.2016.

Otvoren je 8. ETNOFILm festival u Rovinju

U četvrtak, 28. travnja otvoreno je osmo izdanje ETNOFILm festivala u organizaciji Etnografskog muzeja Istre.

U pozdravnom govoru u sklopu svečanog otvorenja, voditeljica festivala Tamara Nikolić Đerić istaknula je blisku suradnju s institucijama u kulturi Grada Rovinja bez koje festival sigurno ne bi bio ovako kvalitetan i dugovječan. Također osvrnula se na bogatu međunarodnu suradnju posebno u vidu razmjene iskustva s kolegama antropolozima i studentima koji festival pohode već godinama i na ostvarenu suradnju s rovinjskim osnovnoškolcima.

IMG_3551

Prisutne je pozdravila i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta grada Rovinja, Dubravka Svetličić koja je najavila moguću cjelogodišnju suradnju s ETNOFILm festivalom koja bi rezultirala prikazivanjem etnografskih filmova prema izboru festivalskog tima u kazalištu Gandusio. Podsjetimo kako gradsko kazalište očekuje dugo očekivano preuređenje upravo tijekom 2016. godine.

Festival je otvorila kantautorica Lidija Bajuk izvedbom dviju pjesama a koje su se savršeno nadovezale na film „Nagrišpane traverse“ autora Ante Rozića i same Lidije Bajuk koji su posjetitelji imali prilike pogledati te prve festivalske večeri.

IMG_3549

U nastvaku programa, upriličeno je još jedno otvorenje, ono umjetničke instalacije Emanuela Mathiasa u Galeriji Sv. Toma a koje je u sklopu festivala organizirala udruga FARO11 s Galerijom Miroslav Kraljević iz Zagreba. Uz kustosice, Leu Vene i Ivanu Čehić Rabljenović, prisutne je pozdravila i Ravnateljica Zavičajnog muzeja Grada Rovinja istaknuvši kako se veseli suradnji s mladim umjetnicima i kustosima jer upravo na njima svijet ostaje i oni donose nove i svježe ideje. Emanuel Mathias, autor izložbe u sklopu 8. ETNOFILma po prvi put je pokazao svoj novi rad, koji je do kraja ETNOFILma izložen u Crkvi sv. Tome u Rovinju. Projekt „O odabiru primjerene distance“ pozicionira umjetnika Emanuela Mathiasa kao istraživača na terenu u Indoneziji. Pozvan je kao dio tima primatologa i etnologa koji se bave navikama primata i njihovom interakcijom s ljudima. Istraživanje primata i umjetnički projekt direktno se isprepliću jer se u oba slučaja čin promatranja uzima kao ključna metoda istraživanja. Višekanalna instalacija otkriva niz različitih promatračkih pozicija (primatolozi, etnolozi, majmuni, snimatelji, lokalno stanovništvo, umjetnik) koje su u konstantnoj međusobnoj interakciji. U tom smislu film osvještava mnogostruka gledišta koja paralelno supostoje u okviru terenskog istraživanja.

IMG_3640 IMG_3668

ETNOFILm traje do subote, 30. travnja, kada završava partyjem u režiji Dr. Smeđeg Šećera u La Concha restoranu s početkom u 22 sata.

Foto: Julien Duval

Copyright 2017.

Izrada web stranica: Netlex