Selekcija

RETROSPEKTIVA ETNOFILm 10 GODINA

Ovogodišnja selekcija je presjek filmova iz programa dosadašnjih 9 festivalskih godina i po ničemu nije “objektivna”. Pri odabiru filmova nije poštovan niti kriterij jednake zastupljenosti po natjecateljskim kategorijama, niti su jednako zastupljene sve godine festivala. Odabir nije vođen niti nekom određenom tematskom smjernicom, niti metodološkim ili žanrovskim sličnostima, niti metražom. Selekcija je vođena jednostavno impresijom koju su filmovi ostavili kao etnografske poslastice vrijedne vaše pažnje i željom da ih na festivalskom platnu zavrtimo još jednom.

Bojan Mucko
Selektor programa retrospektive


PROGRAM STUDENTSKOG FILMA

Za deseto izdanje ETNOFILm festivala u Rovinju, dobio sam izazovan i težak zadatak da selektujem značajne filmove koji su obilježili ovu dekadu. Izabrao sam 15 filmova, kratke i duže dokumentarne forme, koji su žanrovski različiti, preko talking head-a, film portreta, promatračkog filma do autoetnografije (koja sve više prednjači u pristupu studenata etnologije i antropologije). U mnogim filmovima možemo uočiti istančanije metode kooperativne etnografije gdje se gusto uspostavljaju bliski susreti s kamerom. Ne bih želio istaknuti nijedan film, iako je ova selekcija kratkog daha i nije natjecateljskog karaktera, želio bi da publika prepozna lepezu raznovrsnih metodoloških izazova mladih autora koji ostavljaju snažne otiske tradicijske kulture, a prije svega položaja ugroženih radnika u mnogim zabačenim dijelovima svijeta. Također, u urbanim sredinama gdje se rađaju nove prakse nematerijalne kulturne baštine, autori ovih studentskih radova ističu se upečatljivim slikovnim izrazom obogaćen entuzijazmom antropološkog saznanja o rutinama društvene svakodnevnice raznolikih kultura.

Domaća produkcija se ističe rijetkim individualnim projektima i gerilskim istraživanjima na radionicama etnografskog filma u glavnim gradovima bivših jugoslavenskih republika. Na maratonu studentske zbrke s ciljem što bržeg polaganja (pred)ispitnih obaveza, jedina šansa za sistematizovan vizualno antropološki rad jesu etnografski izleti u ruralne predjele i kratke radionice koje jedva zagrebu etnografske metode rekognisciranja terena. Ipak, studenti etnologije i antropologije u bivšim jugoslavenskim republikama nisu pomireni s činjenicom da su u konfuziji akademskih gibanja, kao neshvaćeni angažirani radnici audiovizualnog bilježenja, gdje je obuka rijetka i izazov da etnografiju iz govornog / pisanog načina pretvore u prihvatljive antropološke okvire.

Relja Pekić Carić
Selektor programa studentskog filma 


PROGRAM ISTARSKOG FILMA

U ovom izboru istarskih etnografskih filmova, koji delikatno i stvarno otkrivaju tkanje lokalnog života i običaja, nalazi se jedanaest dokumentarnih filmova koji do sad nisu bili prikazivani ni na jednom izdanju Etno Film Festivala.

Nezaobilazan doprinos filmskoj arheologiji naših života dao je Factum u čijoj je produkciji nastala većina predloženih filmova. Iz njihove legendarne akademije u Grožnjanu u periodu od 1997. do 2001., u sklopu dokumentarističke radionice, izašlo je devetnaest filmova. Pet ih se ovdje predlaže za prikazivanje.

Dok se dugometražnim filmom Živa Istina piše povijest hrvatskog filma, filmski i kazališni bard Tomislav Radić pravi dokumentarni ciklus Istriani za Radio televiziju Zagreb. Oba su filma iz 1971. godine, turbulentnog razdoblja hrvatske povijesti.

Opservacijski film Damira Čučića, La Strada, osvaja svojom vedrinom i nenametljivošću u prikazu života središnje ulice grada Vodnjana dok se u programu nalaze i tri novija filma iz dokumentarnog ciklusa Istarske Štorije koji je nastao u produkciji Pulske filmske tvornice. La Piova, 56 godina i Suša suvremene su refleksije današnje Istre.

Današnja Istra prekrasni je poluotok jedinstvenog karaktera i identiteta i upravo ovi filmovi prikazuju sve bogatstvo i raznolikost Istre: turbulentna povijesna zbivanja, folklor i nematerijalnu baštinu, jedinstveni jezični i glazbeni trezor te različitost antropoloških i kulturoloških rariteta. Ipak, prije svega ovi filmovi dokumenti su zbilje žitelja koji tvore bilo Istre.

Marko Zdravković-Kunac,
Selektor programa istarskog filma

 

Sponzori
Medijski sponzori
Suradnici

Copyright 2017.

Izrada web stranica: Netlex