Novosti
Objavio/la: ETNOFILm , 01.05.2017.

U subotu završilo 9. izdanje ETNOFILma

Još je jedno izdanje ETNOFILm festivala uspješno privedeno kraju.

Projekcije su završene filmom Dobri ljudi Anna Witte i Josefien van Kooten, nakon čega je uslijedila duga diskusija s prisutnim autoricama. Razgovarali smo o granici između dokumentarne afirmacije i eksplotacije, o izostanku reprezentacije kao etičkoj odluci te bizarnoj istovremenosti migrantske krize i turizma na otoku Lezbos.

Subotnje jutro započeli smo radionicom nezavisnog filmskog stvaralaštva Vanje Miljak. Kako se pripremaju scenarij i storyboard i kako se razvijaju dalje kroz scenografiju i kostime?

Radionicu je zaključila gošća Ivona Orlić. Predavačica je sudionicima približila svoje iskustvo u ulozi istraživačice u ekipi filma Bijeg do mora Veljka Bulajića.

Radionica je organizirana u suradni s Istarskom kulturnom agencijom i Istarskom filmskom komisijom.

zanemarenom naslijeđu hrvatskih antifašističkih spomenika. Posljednju projekciju – film A Inceput Ploaia autora Michelea Lancionea, posvetili smo problemima segregacije i getoizacije romske nacionalne manjine u Bukureštu.

S prisutnim autorima razgovarali smo o omiljenim vizualno antropološkim temama: o terenskom radu, pozicioniranju ispred i iza kamere, tankoj granici između reprezentacije i eksplotacije te odnosu između etike i estetike.

U debatnom tonu, nakon projekcija, druženje smo nastavili na izložbi Grad od čelika Matije Debeljuha u Galeriji Sv. Toma u organizaciji ETNOFILm i udruge FARO11.

Izložba je nastavak suradnje na izložbenom ciklusu Nevjerni Toma, koji radovima mladih umjetnika publici približava novomedijsku umjetnost.

Debeljuhov rad istražuje industrijski krajolik grada u kojem je proveo djetinjstvo. Upravo su dimnjaci i dim, vertikale, zgrade i industrija, slike- pokretači njegovih sjećanja, podsjetnici na urbane preobrazbe i pokazatelji sudbine (post)industrijskih gradova.

Izložbu su, uz autora, otvorile Tamara Nikolić Đerić i Ivana Čehić, a nakon galerijskog druženja, Festival smo zatvorili na plesnom podiju kultne rovinjske La Conche (naravno i dalje u debatnom tonu).

Hvala svima koji su nam se (i) ove godine pridružili. 🙂

ETNOFILm tim

Copyright 2017.

Izrada web stranica: Netlex